Vlatko Stefanovski

https://de.30.mk/wp-content/uploads/2023/12/Vlatko-Stefanovski-Deu.mp4https://de.30.mk/wp-content/uploads/2023/12/Vlatko-Stefanovski-Mkd.mp4 Влатко Стефановски: Многу концерти во Германија Влатко Стефановски е еден од најпознатите рок и џез музичари во Северна Македонија и на Балканот. Голем дел од кариерата, особено во последните 30 години, настапувал со успех на различни фестивали и концерти во Германија. По повод 30-годишнината од воспоставувањето на германско-македонските односи, со задоволство се сеќава на […]

Benjamin Langer

Бенјамин Лангер, преведувач: „Среќен сум со сите мои преводи“ Бенјамин Лангер, генерација 1976, докторирал на германска филологија и е соработник на Одделот за меѓународна соработка на Слободниот универзитет во Берлин. Во периодот од 2005 г. до 2009 г. бил лектор на Универзитетот во Скопје, прво преку Програмата за Централна и Источна Европа на Фондацијата Роберт […]

Thomas Diekhaus

Томас Дикхаус, поранешен раководител на Канцеларијата за врски на Гете-Институт во Скопје: градење на мрежи – независно од политичката ситуација Томас Дикхаус студирал германистика, историја и публицистика, потоа се стекнал со приправнички стаж како професор во гимназија и од 1990 година работел за Гете-Институт. По краток престој во Москва заминал за Белград во 1999 година […]

Prof. PD Dr.med. MHBA Kneginja Richter

Кнегиња Рихтер, докторка: „Создавам мрежи“ Кнегиња Рихтер, родена во македонски Штип, студирала медицина во Скопје, а потоа три години волонтирала на невропсихијатрија на скопската Универзитетска клиника. Благодарение на германската стипендија од ДААД, таа поминала една година како визитинг-докторка на Клиниката за неврологија при Универзитетот „Фридрих Александер“ во Ерланген, Нирнберг. По завршување на докторатот, работела на […]

Kica Kolbe

Кица Колбе, филозофина и писателка: „Јас имам функција на мост“ Кица Колбе, генерација 1951, студирала филозофија, историја на уметност и книжевност во Скопје и во Белград. По докторатот, предавала повеќе години „Естетика“ на Универзитетот во Скопје, за потоа средината на осумдесеттите години да емигрира во Германија. Оттогаш таа создала многубројни есеи и монографии, а воедно […]