Dostana Mustafche

https://de.30.mk/wp-content/uploads/2023/12/Dostana-Mustafche-Deu.mp4https://de.30.mk/wp-content/uploads/2023/12/Dostana-Mustafche-Mkd.mp4 Достана Мустафче: Најмногу ја бараат баклавата „Ангела Меркел“ Од сите турски специјалитети и баклави кои ги нуди во својот дуќан во Старата турска чаршија во Скопје, на Достана Мустафче убедливо најдобро и се продава онаа која ја нарекла „Ангела Меркел“. Голема желба на Достана било да живее во Германија, но желбата никогаш не и […]

Vlatko Stefanovski

https://de.30.mk/wp-content/uploads/2023/12/Vlatko-Stefanovski-Deu.mp4https://de.30.mk/wp-content/uploads/2023/12/Vlatko-Stefanovski-Mkd.mp4 Влатко Стефановски: Многу концерти во Германија Влатко Стефановски е еден од најпознатите рок и џез музичари во Северна Македонија и на Балканот. Голем дел од кариерата, особено во последните 30 години, настапувал со успех на различни фестивали и концерти во Германија. По повод 30-годишнината од воспоставувањето на германско-македонските односи, со задоволство се сеќава на […]

Benjamin Langer

Бенјамин Лангер, преведувач: „Среќен сум со сите мои преводи“ Бенјамин Лангер, генерација 1976, докторирал на германска филологија и е соработник на Одделот за меѓународна соработка на Слободниот универзитет во Берлин. Во периодот од 2005 г. до 2009 г. бил лектор на Универзитетот во Скопје, прво преку Програмата за Централна и Источна Европа на Фондацијата Роберт […]

Thomas Diekhaus

Томас Дикхаус, поранешен раководител на Канцеларијата за врски на Гете-Институт во Скопје: градење на мрежи – независно од политичката ситуација Томас Дикхаус студирал германистика, историја и публицистика, потоа се стекнал со приправнички стаж како професор во гимназија и од 1990 година работел за Гете-Институт. По краток престој во Москва заминал за Белград во 1999 година […]

Prof. PD Dr.med. MHBA Kneginja Richter

Кнегиња Рихтер, докторка: „Создавам мрежи“ Кнегиња Рихтер, родена во македонски Штип, студирала медицина во Скопје, а потоа три години волонтирала на невропсихијатрија на скопската Универзитетска клиника. Благодарение на германската стипендија од ДААД, таа поминала една година како визитинг-докторка на Клиниката за неврологија при Универзитетот „Фридрих Александер“ во Ерланген, Нирнберг. По завршување на докторатот, работела на […]

Kica Kolbe

Кица Колбе, филозофина и писателка: „Јас имам функција на мост“ Кица Колбе, генерација 1951, студирала филозофија, историја на уметност и книжевност во Скопје и во Белград. По докторатот, предавала повеќе години „Естетика“ на Универзитетот во Скопје, за потоа средината на осумдесеттите години да емигрира во Германија. Оттогаш таа создала многубројни есеи и монографии, а воедно […]

Silvera Padori-Klenke

https://de.30.mk/wp-content/uploads/2023/12/Silvera-Padori-Klenke-DE.mp4https://de.30.mk/wp-content/uploads/2023/12/Silvera-Padori-Klenke-mk.mp4https://de.30.mk/wp-content/uploads/2023/12/Silvera-Padori-_ALB.mp4Силвера Падори – Кленке, новинарка: Моите години во Берлин Силвера Падори – Кленке, родена 1956 година, студирала англистика и новинарство на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје, а долги години работела како уредник во дневниот весник Вечер. Крајот на 90тите години таа добила стипендија од друштвото Карл Дуизберг од Келн, а паралелно била и […]

Biljana Stefanovska

Билјана Стефановска Сековска: Бев првиот македонски дипломат обучуван во Германија Госпоѓа Билјана Стефановска Сековска е актуелна македонска амбасадорка во Австралија и Нов Зеланд и првиот дипломат од земјата која се обучувала на германската дипломатска академија во Бон и Берлин. Еве како таа ја доживува 30-годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи меѓу двете земји. „30 години […]

Frank Stößel

Франк Штесел, раководител на Одделот за култура во германската Амбасада Скопје: дипломатот кој вози велосипед Франк Штесел, генерација 1966, студирал финансиско и даночно право и работи за германското Министерство за надворешни работи од раните 90-те години. Денес живее и работи во главниот град на Намбија Виндхук. Поранешни професионални станици му биле Мауретанија, Тринидад и Тобаго, […]

Roland Schmieger

Роланд Шмигер, толкувач и преведувач: „Претседателот не сметаше на тоа дека ќе добие одговор на македонски.“ Роланд Шмигер, роден 1965 година во Берлин, студирал славистика во Минхен, Виена и Скопје, а докторската дисертација ја одбранил на тема за македонската дијалектологија. Во 1992 година, започнал да работи како толкувач и преведувач за бугарски и македонски јазик […]